W skrócie
| Obszar |
Szczegóły |
| Klient |
polska spółka z branży motoryzacyjnej |
| Transakcja |
dywidenda blisko 9 mln zł wypłacona w 2025 r. podmiotowi powiązanemu z innego państwa UE |
| Problem |
brak poboru podatku u źródła, brak oświadczenia WH-OSC i certyfikatu rezydencji, niezłożone CIT-10Z i IFT-2R |
| Zakres prac |
analiza zwolnienia z art. 22 ust. 4 ustawy o CIT, kalkulacja podatku i odsetek, CIT-10Z, IFT-2R, czynny żal, wniosek o zwrot |
| Efekt |
podatek z odsetkami zapłacony, deklaracje złożone, czynny żal złożony, wniosek o zwrot w przygotowaniu |
|
Źródło: projekt zrealizowany przez Aider Polska.
Sytuacja klienta
Klient – polska spółka z branży motoryzacyjnej – zwrócił się do nas z prośbą o analizę sytuacji i wskazanie działań niezbędnych do prawidłowego rozliczenia wypłaconej dywidendy oraz uregulowania zaległych obowiązków podatkowych.
Dywidenda została wypłacona w 2025 r. na rzecz podmiotu powiązanego z siedzibą w innym państwie członkowskim UE i wyniosła blisko 9 mln zł. Po zakończeniu roku okazało się, że nie zostały złożone wymagane deklaracje i informacje dotyczące podatku u źródła (WHT), tj. CIT-10Z oraz IFT-2R, a także nie został pobrany i zapłacony podatek od wypłaty dywidendy.
Czy dywidenda mogła korzystać ze zwolnienia z WHT?
W przypadku wypłat dywidend na rzecz zagranicznych podmiotów powiązanych istotne znaczenie ma nie tylko wartość wypłaconej należności, lecz przede wszystkim spełnienie warunków zastosowania zwolnienia przewidzianego w art. 22 ust. 4 ustawy o CIT oraz prawidłowe wywiązanie się z obowiązków płatnika.
Warunki zwolnienia z podatku u źródła
Zwolnienie dywidendy z podatku u źródła na podstawie art. 22 ust. 4 ustawy o CIT wymaga łącznego spełnienia określonych przesłanek. W szczególności:
1. Status podatkowy odbiorcy dywidendy: odbiorcą musi być spółka podlegająca w Polsce lub innym państwie członkowskim UE/EOG opodatkowaniu podatkiem dochodowym od całości swoich dochodów, bez względu na miejsce ich osiągania (art. 22 ust. 4 pkt 2).
2. Forma prawna i brak zwolnienia podmiotowego: odbiorca musi posiadać odpowiednią formę prawną i nie może korzystać ze zwolnienia z opodatkowania całości swoich dochodów (art. 22 ust. 4 pkt 2 i 4).
3. Bezpośredni udział kapitałowy: odbiorca powinien posiadać bezpośrednio co najmniej 10% udziałów lub akcji w kapitale spółki wypłacającej dywidendę (art. 22 ust. 4 pkt 3).
4. Okres posiadania udziałów: wymagany udział kapitałowy powinien być utrzymywany nieprzerwanie przez co najmniej dwa lata (art. 22 ust. 4a). Warunek ten można spełnić także po dniu uzyskania dywidendy. Jeśli jednak udziały zostaną zbyte przed upływem dwóch lat, spółka-odbiorca musi zapłacić 19% podatku wraz z odsetkami za zwłokę (art. 22 ust. 4b).
5. Certyfikat rezydencji i oświadczenie odbiorcy: płatnik powinien posiadać certyfikat rezydencji odbiorcy dywidendy, potwierdzający jego siedzibę dla celów podatkowych (art. 26 ust. 1c), oraz pisemne oświadczenie odbiorcy, że nie korzysta ze zwolnienia z opodatkowania całości swoich dochodów (art. 26 ust. 1f). Należy sprawdzić aktualność certyfikatu oraz zgodność zawartych w nim informacji z pozostałą dokumentacją dotyczącą odbiorcy należności.
6. Należyta staranność i status rzeczywistego właściciela: przy weryfikacji warunków zwolnienia płatnik musi dochować należytej staranności (art. 26 ust. 1). Ministerstwo Finansów w objaśnieniach z 3 lipca 2025 r. uznaje status rzeczywistego właściciela za warunek zwolnienia dywidendowego. Sądy administracyjne, w tym NSA, w przeważającej części orzekają jednak, że art. 22 ust. 4 takiego warunku nie zawiera. Co do zasady status odbiorcy ma natomiast znaczenie przy ocenie klauzuli z art. 22c.
7. Brak okoliczności wykluczających zwolnienie: konieczna jest weryfikacja przesłanek z art. 22c ustawy o CIT, w tym tego, czy zastosowanie zwolnienia nie jest sprzeczne z celem przepisów i czy struktura transakcji nie ma charakteru sztucznego.
Limit 2 mln zł nie stanowi samodzielnego warunku zwolnienia. Jest to próg istotny dla zasad poboru podatku u źródła. Nawet wypłata mieszcząca się w tym limicie może podlegać opodatkowaniu, jeżeli nie są spełnione przesłanki zwolnienia lub zastosowania innej preferencji.
Mechanizm pay and refund i znaczenie oświadczenia WH-OSC
Najprościej: jeśli łączna kwota dywidend, odsetek i należności licencyjnych wypłaconych w roku podatkowym temu samemu podmiotowi powiązanemu przekroczy 2 mln zł, płatnik co do zasady musi pobrać podatek według krajowej stawki od nadwyżki ponad ten próg (art. 26 ust. 2e ustawy o CIT). Dotyczy to także sytuacji, w których przepisy przewidują zwolnienie lub preferencyjną stawkę – podatnik albo płatnik może później ubiegać się o zwrot.